Manliga höstdofter

Vill du lukta tvål eller dofta en parfym från Gents som går loss på 7000 kr flaskan?

Parfym är väldigt intimt och individuellt och en doft som passar dig perfekt fungerar inte alls på någon annan. Tur att det då släpps nyheter även inom parfymvärlden.

Givenchy Gentleman och Givenchy L´interdit är två nya dofter för säsongen. EdP:n har en intensiv doft av peppar, lavendel och svart vanilj. EdT:n kombineras av irisnot med varm patchouli samt läder. 

Givenchy Gentleman och Givenchy L´interdit, 50 ml 615 kr, 100 ml 1125 kr hos Åhléns.

Framtidens herrdoft kommer från Paco Rabanne i en rymdinspirerad design. Flaskan på 100 ml rymmer ett chip som gör att du kan koppla upp parfymen och uppleva den i din mobil. Låter det spännande? Parfymen heter Phantom.

Phantom, Paco Rabanne, 50 ml 740 kr, 100 ml 101 kr hos Åhléns.

VAD ÄR VAD?

Det som skiljer EdP mot EdT är koncentration. Och egentligen hur mycket parfymolja doften innehåller. Resten är vanligtvis alkohol och vatten. 

EdP

Eau de Parfum,  har den näst högsta doftkoncentrationen. För eau de parfum ligger den generellt på mellan 15% och 20%. Det är också ofta lite billigare än parfym. Medan den har en högre alkoholkoncentration än parfym, är den bättre för känslig hud än andra dofttyper. Eau de parfum är en av de vanligaste dofttyperna och passar utmärkt på dagen såväl som kvällen.

EdT
Eau de Toilette, har en doftkoncentration på mellan 5% och 15%. Det är oftast billigare än eau de parfum och är en av de mest populära typerna av doft. EdT varar vanligtvis i två till tre timmar. Termen eau de toilette kommer från franska termen "faire sa toilette", vilket innebär att göra sig redo.