Gör dig startklar för Planeten Väla 30 maj - 3 juli

Välkommen till ett helt eget universum.

Under hela 35 dagar med start 30 maj till 3 juli bjuder vi in till Planeten Väla med massor av utomjordiska upplevelser och fyller huset med häftig vetenskap, fantasi och underhållning.

Vad sägs om Astrolabb, VR (virtual reality) som tar dig på en rymdresa, Rymdbio och Jorden 2.0 som tar dig bortom Vintergatans galax. Dessutom har vi extra spännande aktiviteter varje helg. Alla åldrar är välkomna att upptäcka Planeten Väla och rymdens spännande värld.

Välkommen till ett astronomiskt äventyr! 

Aktiviteter


  • Astrolabbet. Gamla torget förvandlas till ett rymdlaboratorium där besökarna kan ha sitt eget astronomiska äventyr i lego, pyssla och upptäcka sin experimentlusta. Under helgerna bjuds det på spektakulärt legobygge av proffs, experiment och föreställningar.


  • Hubble fotoutställning. År 1990 skickades rymdteleskopet Hubble ut i en omloppsbana 600 km från jorden. Det har resulterat i hundratusentals ovärderliga bilder, fulla av lärdom och fascination. Några av dem visas på Planeten Väla.


  • Jorden 2.0. En utställning som tar dig ut på en galaktisk resa. Idag känner forskare till en planet runt en annan sol som faktiskt liknar vår egen. Så kan det finnas liv på andra planeter?


  • Rymdbio.  Ta en paus och ge dig ut i rymden via filmens värld. Vi bjuder in till en mysig stund i sofforna med stjärnklar tv-himmel för stora och små.


  • Rymdklotet - en VR-attraktion. På med glasögonen och ge dig ut i okända galaxer. Testa på VR som låter dig flyga ut tyngdlös i en helt ny, häftig värld.

Utöver de här punkterna så kommer Planeten Väla även att gästas av bland andra Jacob Pedersen från Lego Masters. Helsingborgaren Jacob Pedersen tog sig till final i Lego Masters 2021. Under helgerna 18–19 juni samt 2–3 juli kommer Jacob till Astrolabbet på Gamla torget för att bygga ett rymdinspirerat mastodontprojekt.

Ett annat gästspel görs av Rasmus Wurm från Institutet för FörståSigPåare (IFSP). Genom att blanda ihop lärdom med trolleri, jonglering, såpbubblor och andra cirkuskonster, hjälper han oss att förstå det vetenskapliga på ett underhållande vis. Rasmus gästar Astrolabbet helger 4–5 juni och 11–12 juni.

Gör dig startklar!

Boka in 30 maj - 3 juli i din kalender!

Massor med erbjudande i butikerna!

Upplev, upptäck och fascineras av det oändliga rymdäventyret.