Så lyckas du med höstgrytan

Mumsiga, mustiga härliga grytor. Vad är godare under hösten än att slänga ihop en värmande gryta. Det är både billigt med grytor liksom perfekt bjudmat då du kan låta den puttra själv vid spisen oavsett om du väljer vegetarisk gryta eller med kött blir det alltid så gott. Här är några tips för att lyckas med grytan.


Fixa egen grönsaksbuljong

Gör din egen buljong så blir det extra gott. En grönsaksbuljong fixar du genom att ta mängder av olika grönsaker, rotfrukter lök och skal och koka ihop med vatten, salt peppar och lagerblad i 2 h. Perfekt kylskåpsrens. Sila och koka ner till hälften.

Välj rätt kött

Välj kött som är perfekt i grytor som högrev, ytterlår eller bog av nöt, urbenad lammstek eller fläsklägg. Om du väljer hela köttstycken, skär i motsatt håll mot fibrerna så att du skär av dem, det gör köttet mörare. Väljer du kyckling ha med benen så får du mer smak.

Fixa din egen köttbuljong

Köttbuljong gör du av ben eller skrov av allt från lamm, oxe, kyckling eller vad du föredrag.

Grytor och tillbehör

Var ska sleven vara om inte i grytan? En ordentlig slev är din vän i grytan. Gjutjärnsgrytor är också att föredra. De har tjockare botten och det ger stabilitet samt lite extra järn på köpet.

Laga med rätt metod

Bryn köttet först så att det får en god härlig yta. Det gäller även lök och rotfrukter. Det ger mer smak i grytan.

Håll koll på koktiden

Ha koll på om ditt kött ska koka länge för att bli mört, eller inte för länge för att inte bli segt. Detsamma gäller grönsaker som kan behöva olika koktid. En del kan vara med från början för att sätta smak, en del lägger du i på slutet. Låt det puttra i lagom takt.

Salta sist

Vi är ofta snabba på att salta i grytan, men vänta tills buljong, kött och andra kryddor fått säga sitt. Salta sedan på slutet så får du rätt balans och saltet riskerar inte att försvinna bland ingredienserna i kokningen.