Väla brinner för hållbarhet

På Väla arbetar vi med hållbarhet på flera olika plan. Hållbarhet är en självklar del av vår verksamhet och en förutsättning för vår framgång. När man är stor och stark är det extra viktigt att ta ansvar, så känner vi.

Nollvisionen

På Väla sätter vi höga mål och arbetar hårt för att nå dem. Därför är det inte så konstigt att vi har tagit fram en målsättning vi valt att kalla för Nollvisionen. Nollvisionen går ut på att själva producera samma mängd energi som vi gör av med. För att nå vår vision har vi behövt minska, effektivisera och egenproducera vår energi. Målet är att vi ska vara helt självförsörjande på energi. Detta är vi såklart mycket stolta över.

Minskad energiförbrukning

Nollvisionen skapades redan 2012. Då valde vi att digitalisera våra fastigheter, vilket gör att vi kan mäta allt från elförbrukning, temperatur, driftstider och koldioxid till olika besöksmönster. Mätningarna har hjälpt oss att göra klokare val och sänkt vår energiförbrukning med mer än 40 procent.

Ytterligare faktorer som har minskat vår energiförbrukning är en väderoptimerad klimatstyrning och smarta lösningar för ventilation. För att garantera en behaglig temperatur för våra besökare kyler vi specifika platser i stället för hela Väla. Välplacerade lösningar gör att vi kan sänka avkylningen och därmed minska energianvändningen med mer än 50 procent.

Låt solen skina på oss

Visste du att det är solen som kyler Väla? På vårt tak finns nämligen en av landets största solcellsanläggningar som hjälper oss att producera egen el. Hela 15 000 kvadratmeter solpaneler förser oss med förnybar solenergi och ger oss en hållbar nedkylning motsvarande drygt 30 000 kylskåp. Solcellerna lyftes upp på Välas tak med hjälp av helikopter och vägde över tusen ton.

Tekniken på Välas tak bidrar till att sänka vår energiförbrukning rejält. Därför älskar vi när solen skiner på oss och fler solceller ska det bli framöver. På Väla Volym, där bland annat Elgiganten huserar, ska vi sätta upp lika många solceller till.

Effektiv avfallshantering

För att effektivera och spara tid för våra hyresgäster har vi utvecklat vår avfallshantering. I stället för att varje hyresgäst hanterar sin egen avfallssortering hämtar vår samarbetsparter Ragnsells upp avfallet i butikerna. På så vis har vi ökat återvinningsgraden med 50 procent, förbättrat renhållningen och minskat transporterna.

Sveriges första virtuella kraftverk

Visst låter det häftigt – men vad innebär det egentligen? Jo, vi vill vara en aktiv del av det svenska energisystemet. Det gör vi genom att ta funktionen som ett virtuellt kraftverk. Det innebär, lite enkelt förklarat, att Väla uppfyller samma funktion i elnätet som ett traditionellt kraftverk.

I takt med att den planerbara kraftproduktionen, som vatten- och kärnkraft, minskar till förmån för sol- och vindkraft behövs nya lösningar för att upprätthålla balans i elnätet. Här har virtuella kraftverk en viktig roll.

För att bli ett virtuellt kraftverk har vi till exempel använt vår ventilations- och klimatanläggning för att bidra till att balansera elnätet, genom att öka eller minska dess effekt. Vi har även installerat ett 500 kW batteri på Väla. Med batteriet och styrningen av ventilationssystemet har Väla en total kapacitet på cirka 700 kW i sitt kraftverk.

Välmående personal

Som Sveriges bästa shoppingcenter har vi även ett socialt hållbarhetsansvar. Hos oss ska alla må bra, både besökare och personal. För personalen finns bland annat en personallounge med vacker uteplats, massagerum och stor konferens. Vi anordnar inspirerande aktiviteter och föreläsningar.  Vi har dessutom ett samarbete med Nordic Wellness och padelbanorna utanför Väla där all personal får träna till förmånliga priser.

Arbete genom praktik

På Väla har vi ett pågående projekt som heter CentrumAkademin. Det är ett projekt för personer i vårt närområde som inte hittat en glasklar väg till arbete. Genom vårt initiativ kan dessa personer praktisera i Välas butiker och hos våra partners. Arbetsuppgifterna kan variera – allt från uppackning på lager till att stå i kassan och ta hand om kunder.

Varje praktik föregås av ett gediget researcharbete där rätt person matchas med rätt praktikplats. När de uppsatta målen nåtts får praktikanten ett valideringsbevis, ett intyg som visar vad hon eller han har lärt sig.