Det här är Vision Väla

Detaljhandeln är mitt uppe i ett globalt paradigmskifte. Den traditionella handeln förändras i snabb takt och utsätts bland annat för ökad konkurrens från den digitala handeln.

Vision Väla handlar om att möta den här utvecklingen och skapa utrymme för att stärka Välas position som en ledande regional mötesplats. För att lyckas måste vi växa genom att satsa på nya byggnader som är anpassade för ett nytt, och annorlunda innehåll.

Genom att tillföra ny yta skapar vi förutsättningar för att addera ett unikt utbud i form av upplevelser, events och rekreation - ett innehåll som garanterat kommer sätta destinationen nordvästra Skåne på kartan och stärka regionens turist- och besöksnäring.

Framtidens utbud

Unika upplevelser, underhållning och umgänge
Med Vision Väla vill vi skapa ett unikt utbud som du inte kan uppleva samlat på någon annan plats i Sverige. Vid sidan av befintlig handel kommer våra hus att fyllas av unika upplevelse- och nöjesverksamheter som erbjuder något för alla.

Åka skidor på Väla?
Upplevelseindustrin växer och Väla ska vara ett självklart alternativ för etablering av verksamheter i den genren. Tänk att kunna åka skidor på Väla, spana hela vägen till Helsingör från fjärde våningens spa eller rocka loss till en konsert på stora scenen. Endast fantasin sätter gränser!

Mötesplatsen
Väla ska vara en självklar mötes- och umgängesplats för både familj och kompisgäng. Med ett lekfullt, modernt och annorlunda utbud av aktiviteter, upplevelser, nöjen, träning och god mat & dryck, blir Väla en naturlig startpunkt för alla former av umgänge och träffar.

Annorlunda träning, hälsa och njutning
Dykträning med VR-glasögon, skidåkning mitt i sommaren eller bygg upp kroppen på sätt du inte trodde var möjliga – valet är ditt! Varför inte sen varva ned med unika upplevelser på Välas nya wellness-anläggning? Hälsa, träning och egenvård är viktiga ingredienser i framtidens mötesplats.

Smältdegel för mat och dryck
Mat och dryck kommer att ha en betydande plats på framtidens Väla. Här möts smaker och dofter från hela världen, i ett dynamiskt och ständigt föränderligt utbud. Matmarknader och en ny saluhall, blir viktiga komplement till restaurangernas och barernas menyer.

Upptäck Hubben

På ytan mellan Väla och Ikea kommer du i framtiden att möta Hubben – en utbyggnad som med sina 30 meter i höjd kommer att bli områdets nya blickfång och landmärke. Här kan du kanske checka in på takets nya spa och njuta av den milsvida utsikten. Eller ta del av en spännande föreläsning som ges från Hubbens nya multiscen? Eller varför inte ta en flygtur i den nya vindtunneln? Möjligheterna i Hubben är många och exakt hur utbudet kommer att se ut återstår att se. Men vi kan i alla fall lova att det blir något utöver det vanliga.

 


En ring full av möjligheter

Runt dagens Väla är planen att bygga det vi kallar Ringen. Ringen byggs i direkt anslutning till befintlig byggnad, baksidan blir ny framsida. Tanken är att skapa ett nytt gångstråk som kan fyllas med en ny typ av spännande innehåll. Vi tänker oss mässor, utställningar och andra events av det slaget, men Ringen kan kanske också blir en ny motions- och promenadslinga för både medarbetare och besökare.

Kronan på verket kommer att vara den skidtunnel som planeras att uppföras på toppen av Ringen. En skidtunnel på Väla skulle ge regionen helt nya besöks- och marknadsföringsmöjligheter, som sträcker sig långt utanför regionen. Men den skulle också ge alla regionens invånare en möjlighet att vintersporta i en annars relativt snöfattig del av vårt land.
Res hit – enklare, bekvämare och mer hållbart

Det ska vara både enkelt och bekvämt att åka kollektivt till Väla. Gärna också mer miljövänligt. En viktig del i Vision Väla är därför en helt ny, modern hållplats för kollektivtrafiken, som blir en inbyggd och integrerad del av den nya Hubben. Här blir det gott om plats för lokala och regionala bussar samt i framtiden kanske även spårbunden trafik.

Nya cykelbanor kommer också att leda rakt in i Hubben, som även kommer att rymma säkra och bevakade platser för cykelparkering. Hållbart resande är en viktig komponent i Välas utveckling och därför kan vi redan nu erbjuda en av Sveriges största laddplatser för eldrivna fordon.

 En hållbar utveckling så långt det är möjligt

Sedan 2012 har vi bedrivit ett systematiskt hållbarhetsarbete, där vi som fastighetsägare strävar efter att göra våra fastigheter så hållbara och resurseffektiva som bara möjligt. På Väla strävar vi efter att vår nettoanvändning av energi ska vara noll så snart det bara är möjligt, via egen elproduktion genom solceller på våra tak, energieffektiviseringar samt digital optimering.

 Ambitionen är att de tillkommande ytorna inom Vision Väla ska byggas med bästa möjliga energi- och miljöcertifieringar. Vi kommer jobba aktivt med livscykelanalyser i val av material och återbruk, för att vårt klimatavtryck ska bli så litet som det bara är möjligt i nybyggnation av det här slaget. En annan viktig del i framtidens Väla blir att effektivisera och elektrifiera varudistributionen på handelsplatsen, för att minimera antalet transporter.


Arkitektens tankar

Glas, vatten och en prunkande grönska
Arkitekturen i de nya delarna av Väla kommer att skapa en helt ny och mer sammanhängande identitet för handelsplatsen. Samtidigt är det viktigt att Hubben och Ringen är två enskilda företeelser i form av sina exteriöra uttryck. Den ena volymen jobbar på höjden samtidigt som den andra breder ut sig. De två komplexen skapar tillsammans med IKEA en storslagen siluett som når långt ut i Välas stadsrum.

Hubben – med sin ståtliga höjd på 30 meter – blir ett nytt viktigt landmärke för området. Stora glaspartier och inslag av organiska material, kommer att bryta av byggnadens kubistiska form och skapa ett spännande exteriört formuttryck. En växelverkan mellan exteriör och interiör ska skapa en lockelse för att ta del av de upplevelsebaserade aktiviteter som kommer att fylla en stor del av Hubbens många tusen kvadratmeter.

Ringen , som består av ett 10-15 meter brett gångstråk med en böljande helglasad ytterfasad, kommer att omgärda hela nuvarande Väla. Runt ringen slingrar sig en grund vallgrav, där regnvatten från Välas tak skapar en effektfull vattenspegel. Vass och annan växtlighet i varierande höjd bidrar till att skapa en levande siluett utanför glaset. Den exteriöra grönskan samspelar i sin tur med den interiöra grönskan och skapar tillsammans en grön inramning av hela Ringen.