Allt du vill veta om lakrits

Kan du det här om lakrits? Rå lakritsrot, söta lakritsstänger, kaxiga turkisk peppar, lakritsremmar och lakritspulver. Visst älskar vi lakrits. En smak som kommer i många olika former. Men vad är egentligen lakrits? Här får du smaskiga lakritsfakta så att du kan briljera på fredagsmyset.


Var kommer lakrits från?

Lakrits kommer från en baljväxt som heter Lakrits (eller Glychyrrhiza glabra), den kan bli 1,5 m hög och får lila blommor. Det är rötterna man använder för att göra lakrits. Ordet lakrits betyder ”söt rot” och kommer från grekiskan. Redan 4000 f.Kr användes den som medicin.

Var växer lakritsväxten?

Lakrits växer fritt i länder runt medelhavet i Indien och i delar av Asien. Den allra finaste lakritsen anses komma från Kalabrien i Italien. Sveriges första lakritsodling finns i Helsingborg och odlas av Lakritsfabriken men du kan köpa fröer och odla själv i kruka eller i trädgården.


Vem älskar lakrits mest?

Lakritsen kom till Sverige på 60-talet och vi är de största lakritsätarna i världen per capita. Vi äter hela 2 kg per person och år. I Holland säljs det dock mest lakrits och även tyskar och engelsmän gillar söt- och saltsaken.

 

 

Hur görs lakrits

Rötterna som skördas var tredje år är upp till 10 meter långa och förgrenade får torka i solen, sedan krossas de och kokas till en rå lakritsmassa som får torka liksom andra kryddor.

Få koll på söt och salt lakrits

All lakrits är naturligt söt (sötare än socker faktiskt) och den söta lakritsen är alltså originalet. För att få fram den salta varianten (salmiak) tillsätts saltet salmiak (ammoniumklorid). Lakritssmak kan även fås fram av anis.

Lakrits för hälsan

Det är inte godis utan lakritsroten som använts som medicin genom tiderna. Den är rik på många antiinflammatoriska ämnen och antioxidanter och sägs kunna verka lugnande. Den ska ha använts mot magproblem som gastrit, magsår och halsbränna i Sverige. Lakritsrot såldes faktiskt på apoteket som läkemedel så sent som på 1970-talet.